Islam House

Thursday, January 31, 2013

Excelența salutului islamic


Două persoane legate prin credinţă ar trebui să folosească expresia păcii şi a securităţii pentru a se aborda intre alte. Astfel, Islamul a învăţat musulmanii  sa spuna "Assalamu alaykum (însemnând" Pacea fie asupra voastră ") şi înlocuieşte toate celelalte forme de salut.

În acest salut mic este ascunsă o rugăciune excelenta şi cuprinzătoare, bunătate şi afecţiune pentru tineri, şi respectul şi atenţia pentru bătrâni.

Atotputernicul Allah foloseşte acelasi salut în Coranul Glorios pentru abordarea Profetilor Sai iubiti ca un semn al favorii Lui şi stimei pentru ei. "Pacea să fie asupra lui Nuh " (37:79); "Pacea sa fie asupra lui Ibrahim" (37:109) "Pacea să fie asupra lui Musa şi Harun" (37:120); "Pacea să fie asupra lui Ilyas" (37:130 ). Credinciosii vor fi, de asemenea, bineveniti în Paradis cu aceeaşi expresie: "Intră aici în pace, fără frică" (15:46) . etc...

Salam este o practică distinctiva a islamului şi musulmanilor care au fost încurajati să  răspândească acest salut. Mesagerul lui Allah sallallahu 'alayhi wasallam a spus: "Oh, oamenilor! Inchinati-va doar Lui Allah ,Binefacatorul, hraniti slujitorii Lui, şi răspânditi mult Salam (salutul islamic), si veti ajunge la cer în pace [şi siguranţa] "(al-Tirmidhi).

Răsplata divină pentru actul binecuvântat de a practica Salam-ul este explicată într-un Hadith. Odată ,o persoană a venit la Profet ,sallallahu alayhi wasallam şi a spus, "Assalamu alaykum". Profetul sallallahu 'alayhi wasallami-a  întors salutul şi când omul a aşezat, a spus el, "Zece recompense au fost scrise pentru el din cauza acestui Salam". Ulterior, o altă persoană a venit şi a spus, "Assalamu 'alaykum wa rahmatullahi" ("Pacea fie asupra voastra şi mila lui Allah"). Profetul sallallahu 'alayhi wasallam a întors salutul şi când omul s-a aşezat, a spus el, "Douăzeci de recompense au fost scrise pentru el". Apoi, un alt om a venit şi a spus, "Assalamu 'alaykum wa rahmatullahi wa barakatuh" ("Pacea să fie peste voi, şi mila lui Allah, si binecuvantarile Lui"). Profetul sallallahu 'alayhi wasallam a întors salutul şi când omul s-a aşezat, a spus el, "Treizeci de recompense au fost scrise pentru el" (al-Tirmidhi şi Abu Dawud).
Aceasta era valoarea Salam-ului practicata de tinerii musulmani relatata de  Abdullah Ibn 'Umar radhiyallahu anhuma care ar fi mers la piaţă numai în scopul de a spune salam celui care l-ar fi întâlnit.

În afară de ceea ce înseamnă sentimentul de bucurie, revedere şi dorinta de bine, Salam are, de asemenea, un aspect profund spiritual. Mesagerul lui Allah sallallahu 'alayhi wasallam a spus, "cel care este primul sa salute ,este liber de mândrie" (al-Bayhaqi). Astfel, să preceadă în semn de salut un altul este un semn de eliberare din vanitate. Acesta poate fi, de asemenea, un remediu pentru mormânt [si al mortii] păcatul mândriei [si arogantei].

Importanţa" salam"-ului este accentuată în continuare de către Profet sallallahu alayhi wasallam care a avertizat că salam sa fie schimbat a doua oară, după întâlnirea a doi musulmani, chiar dacă ei au fost pentru un scurt moment, separati de un copac, de  un perete, sau rocca, şi se întâlneasc din nou.

"Salam" ar trebui să fie spus la intrarea sau ieşirea din casa cuiva. Un Hadith ne spune că aceasta este o sursă de binecuvântare pentru acea persoana, precum şi pentru ceilalti membri ai familiei. În mod similar,o  persoana care ajunge la o adunare ar trebui să fie prima care să-i salute pe cei care sunt deja prezenţi, tinerii sunt instruiţi să preia conducerea în salutul bătrânilor; persoanele care trec ar trebui sa salute pe cele asezate, precum şi barbatii unui grup mai mic ar trebui să întâmpine bărbaţii unui grup mai mare.

Strangerea  mâinilor în simultaneitate cu” salam” marchează îndeplinirea obiectivului de "Salam". Mesagerul lui Allah sallallahu 'alayhi wasallam a spus, "strângere  mâinii denotă completarea salutului". (Al-Tirmidhi şi Abu Dawud)

Salam este, în esenţă, o învăţătură foarte frumoasă a Islamului. Acesta nu numai că măreşte dragostea şi afecţiunea dintre musulmani, ci este, de asemenea, o cauza a iertarii lor. Profetul lui Allah sallallahu 'alayhi wasallam a spus, "Cand doi musulmani se întâlneasc si dau mîna, şi în acelaşi timp glorifica pe Allah, işi cer iertare pentru ei înşişi, ei vor fi iertati." (Abu Dawud)

(Adaptat din "Regulamentul şi Proprieties a reuniunii", în capitolul "Înţelesul şi Mesajul din Tradiţii" carte (Ma'arif Al-Hadith), de Maulana Muhammad Manzur Numani)
traducere dupa haqislam.org

No comments:

Post a Comment