Islam House

Thursday, January 31, 2013

Nivelele diferite ale islamului(Musulman) Imanului (Mumin) si Ihsanului(Muhsin)


Stim despre cele 3 nivele ale credintei : Islam,iman si ihsan
Intrebarea care se ridica este ....ce face ca o persoana sa fie musulman?....Si ce il face mumin?Si ce il face muhsin?Care sunt criterile de clasificare ale acestora.
Si luam prima categorie....Ceea ce ne face musulmani.
Un musulman este acela care efectueaza minimul adica cei 5 stalpi ai islamului si se abtine de la pacatele majore.El face doar cele 5 rugaciuni obligatorii fara cele optionale, posteste numai in ramadan,plateste zakatul fara a da sadaka ...deci el face nu mai mult decat minimul care i-i s-a cerut.Acesta este nivelul perfect al islamului.Daca ne intoarcem pe timpul profetului acest nivel era a bedwinilor din desert..chiar unul a venit la profetul Mohammad salalah alehi w salam si i-a spus:

O Mohammad cate rugaciuni ni-i s-a prescris?Profetul Salallahu alehi w salam a raspuns : cinci: Bedwinul a spus: Nimic mai mult?Iar profetul a spus : NU (bineinteles i-a spus de cei 5 cinci stalpi ai islamului ) iar bedwinul a spus: Nu voi adauga si nici nu voi scade nimic din acestea. nu ma voi ruga nici macar o rakah in plus si nu voi da nici macar un ban in plus decat zakatul,iar profetul salallahu alehi w salam a spus: Daca esti cinstit vei fi castigator.Acesta este nivelul de islam.

Ca sa fim in categoria iman sa fim mumin . care este un nivel foarte inalt trebuie sa ne inmultim faptele optionale bune si actiunile noastre.
Profetul salallahu alehi w salam a recomandat aceasta pentru noi deoarece ceea ce ni-i s-a cerut este sub acest nivel deci sa fim mumin este peste muslim.
De exemplu cand ne rugam ,peste rugaciunile obligatori cele 12 raka sunna,postim pe langa ramadan ...lunea si joia sau cele 3 zile din luna,facem mai multe acte de caritate....Deci un mumin este acela care face regulat acte peste ceea ce este obligatoriu..peste ceea ce face un muslim,si este constant in toate aceste actiuni si face multe nawafil ,recita Quranul frecvent,face dikr.Prin urmare diferenta dintre un muslim si un mumin este Cantitatea faptelor ,cand o peroana face mai multe fapte bune devine mumin.
Dar care este diferenta dintre un mumin si un mohsin..ce ii separa pe ei ..ptr ca mushin este nivelul cel mai inalt al credinteiProfetul Mohammad salallahu alehi w salam ne-a spus: Un muhsin este acela care il adora pe Allah ca si cum l-ar vedea cu toate ca nu-l vede si el stie ca Alah il vede.Deci un muhsin este acela care il adora pe Allah constant.Cum putem sa-l adoram pe Allah mereu??? Cum fac unii crestini sau budisti ... se rup de aceasta lume traind departe de dorinte si placeri?
Sau unii musulmani ..care postesc in fiecare zi..care fac tahajud in fieacre noapte,fara sa se bucure de nici o placere a acestei vieti 24 de ore doar in adorare?
Dar noi stim ca profetul Mohammad salallahu alehi w salam nu a fost asa nici companioni(Alah sa fie multumit de ei)daca ei nu au facut-o..atunci acest nivel trebuie sa sune altcumva decat CEL mentionat mai sus(referitor la izolare)..atunci trebuie sa vedem ce il separa pe un mumin de muhsin...daca un mumin ma sha Allah face atatea acte pe langa cele obligatori.posteste lunea si joia si cele 3 zile din luna ,face rugaciunile sunna atunci ce poate face mai mult un muhsin??

Vedeti dragi frati si surori de aici reiese frumusetea acestei religii,nici o alta religie nu e ca si Islamul,la acest nivel realizam frumusetea islamului,un muhsin nu face mai mult decat un mumin din contra un mumin si un muhsin nu au deosebiri...ce altceva poti face mai mult decat sa perfectionezi obligatiunile tale si sa efectuezi si sunna si recomandarile profetului Mohammad salallahu alehi ws alam Ce ii diferentiaza pe ei este Calitatea faptelor si sistemul gandirii,constienta..pentru un muhsin fiecare pas din zi ,fiecare actiune din zi sau noapte devine un act de adorare chiar daca aceste actiuni sunt pamantesti(lumesti)cum ar fi dormitul,mancatul,mersul la servici...etccc acestea sunt actiuni pamatesti care sunt facute de toate fiintele umane credinciosi sau necredinciosi.Dar sunt si actiuni religioase ,fiecare religie are parte de acestea,crestini au acte de adorare si musulmani au actele lor de adorare ..majoritatea oamenilor, musulmani sau necredinciosi ....exista niste diferente dintre cei doi . exista o delimitare foarte clara ....o linie ....dintre cei laici(seculari) si cei spirituali.
Prin urmare cel mumin merge la lucru dar zice,....voi merge dar intai imi voi face rugaciunea dohor....va socializa cu prieteni lui dar el va zice...trebuie sa evit cutare si cutare si sa vorbesc doar ceea ce este bine

In final pentru un muhsin fiecare actiune pe care o face devine un act de adorare si asta il separa de celelete nivele este constiinta si realizarea faptelor ca ceea ce fac este de dragul lui Alah pentru a castiga multumirea lui
walhamdulilahy rabia Alamin

Sheik Yasir Qadhi

No comments:

Post a Comment