Islam House

Thursday, January 31, 2013

Vise si spiritualitate


Teoria psihanalitică a viselor lui Sigmund Freud  în cărtile sale, Interpretarea viselor, s-a bazat pe premisa că instinctele reprimate agresive şi sexuale vor găsi o ieşire în mintea constienta, prin simboluri, şi, prin urmare,isi vor găsi împlinirea. El a stabilit, de asemenea, o legătură între vise şi nebunie. Interpretarea s-a popularizat in teoria visului. Carl G. Jung, rupt de Freud şi de societatea psihanalitică, a început o abordare mai umanistă a psihologiei, a văzut visele, ca parte a unui proces natural de vindecare şi a explorat  sensul  viselor  prin mitologie, simboluri etc, care se conectează la imaginaţia noastră şi suflet.

Cu toate acestea, atunci când cineva  se uita la Coran si Hadith, constată că visele sunt o parte serioasă a credintei musulmane. În timpul somnului sufletul se presupune că  părăseste corpul temporar şi călătoreste in diferite locuri. Experienţele sale sunt văzute şi simţite de organism, în formă de vise, care, uneori, transmit informaţii din necunoscut. Sufletele mai elevate ,pot atinge cea mai inaltă  sferă  de experientă spirituală.

În Surah Al-Ana'm, Coranul spune:
"El este Cel ce vă ia la Sine noaptea , şi El ştie ce aţi câştigat în timpul zilei. Apoi El vă readuce la viata în timpul ei ,pâna se va implini un timp hotărât .Atunci la El va fi întoarcerea voastră și atunci vă va vesti El ceea ce ați făcut. "(6:60).
Surah Al-Zumr spune:
Allah ia la Sine sufletele, la moartea lor, si pe cele care nu mor(le ia)în timpul somnului lor .El le tine la Sine pe acelea asupra cărora a hotărât moartea , iar pe celelalte le trimite (în trupurile lor)pâna la un timp hotărât.(39/42)

În Islam, sufletul părăseşte corpul în somn, dar rămâne conectat la acesta, astfel încât, la cea mai mică stimulare, aceasta sare înapoi în el.

Când Allah decide moartea unei persoane, sufletul este ţinut inapoi  permanent, determinând moartea corpului  fizic , în timp ce sufletul trăieşte pe vecie.

Visele sunt menţionate de mai multe ori în Coran. Profetul Ibrahim a visat că el a fost rugat să-şi sacrifice ceea ce a iubit cel mai mult.

Ştiind că aceasta a fost porunca a lui Dumnezeu, el a vorbit lui Ismail fiul său iubit, un profet, care a acceptat să fie sacrificat.

Profetul Ibrahim a avut  succes în incercarea sa şi băiatul a fost înlocuit cu un berbec (37:100-108).

Profetul Yusuf a văzut un vis ca un copil: 11 stele şi soarele şi luna îngenuncheasera  înaintea lui (12:4). Sensul  visului  a fost făcut evident după decenii , când frații vitregi şi părinţii lui i s-au alăturat în Egipt. Regele Egiptului, de asemenea a povestit  legat de visul lui, în care şapte vaci slabe au mâncat şapte vaci grase (12:43-44). Regele a fost impresionat de darul  Profetului Yusuf de a interpreta  visele şi l-a facut responsabil de trezorerie. Planificarea lui, bazata  pe interpretarea sa din visul împăratului şi înţelepciunea lui, au salvat Egiptul de foamete.

Profetul Muhammad (saw) a început vadă vise adevărate înainte de a primi revelatia (Bukhari). Profetul a spus că, după el nimic nu va fi  lăsat de profeţiei, cu excepţia  visului adevărat. El a spus, de asemenea, că visele sunt una din cele  46 de părţi de profetului (Bukhari) şi, "Cine mă vede într-un vis cu  adevărat m-a văzut pe mine, pentru că diavolul nu  poate juca rolul meu" (Bukhari). Una dintre cele mai mari dorinţe ale unui musulman adevărat este de a-l vedea pe Profet. Profetul a văzut cucerirea Makkah în vis (48:27), în 6 AH, doi ani înainte să se întâmple.

Profetul a spus, există trei tipuri de vise. În primul rând, visele lipsite de sens din Nafs sau ego, pe de altă parte de la Satana şi în al treilea rând, profeţii de veşti bune de la Allah (Bukhari).

Profetul Muhammad  asculta  visele adepţilor săi, după rugăciunile de Fajr (Bukhari) şi le interpreta. Profetul  spunea   ca visele ar trebui să fie povestite  numai in fata unei  persoane care te iubeste sau o persoană care este înţelepta  şi are cunoştinţe de interpretarea lor (Bukhari).

Companionii Profetului s-au folosit de visele lor incredintandu-le  Profetului  sau lui Hazrat Abu Bakr Siddique (Bukhari). Cei cucernici , au primit, de asemenea, darul de interpretare a viselor, precum şi îndrumare spirituală prin intermediul lor.

Abdul Aziz bin Umar a relatat că el a întrebat pe tatăl său decedat, în  visul său , care dintre faptele sale  va fi găsita cea mai sublimă (sau utilă). Tatăl a răspuns, "Istighfar (cer iertare)" (Zauqi Shah).

Abdul Wahab Shirani a văzut Imamul Ghazali în visul său după moartea acestuia şi l-a întrebat  cum Domnul  l-a tratat. Ghazali a răspuns că l-a iertat pentru  răbdarea lui în a scrie. În cazul în care o muscă ar fi venit şi ar fi  început a suge cerneala de la stilou, el aştepta până când musca  zbura din proprie initiativa .(Zauqi Shah).

Spre deosebire de conceptul comun cum că  se merge la culcare, odata cu decesul, Profetul Mohamed a spus că fiinţele umane sunt adormite în această lume şi, in momentul decesului, se vor trezi (Ibn Al-Arabi). Viaţa din această lume ar putea fi foarte bine un vis.
Viaţa care va  veni, ar putea fi realitatea, care este ascunsa de noi si care va deveni evidentă  prin trezire ,ca o continuare.

No comments:

Post a Comment