Islam House

Wednesday, March 13, 2013

Hijabul, (vălul) femeilor


                 Întrebare:
               De ce Islamul subapreciază femeile, ținându-le în spatele vălului?
               Răspuns:
               Poziția femeii în Islam este foarte des ținta atacurilor în mijloacele de informare în masă ale lumii. Hijabul sau ținuta islamică este prezentată de mulți ca exemplu al ”supunerii” femeilor în cadrul legii islamice. Înainte de a analiza motivul pentru care religia recomandă hijabul, haideți să studiem întâi poziția femeilor în societațile de dinainte de venirea islamului.

1. În trecut femeile erau subapreciate și erau folosite ca obiecte ale plăcerii.
               Următoarele exemple din istorie, dovedesc consistent faptul că poziția femeilor în civilizațiile dinainte era atât de degradată încât erau lipsite de demnitate umană elementară.
a. Civilizația Babiloniană:
               Femeile erau defavorizate și erau lipsite de toate drepturile care decurg din dreptul babilobian. Dacă un bărbat ucidea o femeie, în loc să fie pedepsit el însuși, era condamnată soția lui la pedeapsa cu moartea.
b. Civilizația greacă:
               Civilizația greacă este considerată cea mai glorioasă dintre toate civilizațiile antice. În cadrul acestui foarte ”glorios” regim, femeile erau lipsite de toate drepturile și erau defavorizate. În mitologia greacă o femeie fantastică numită Pandora, reprezenta motivul principal al nefericirii oamenilor. Grecii subestimau femeile și le considerau subordonate bărbaților. Cu toate că puritatea femeilor era de valoare și femeile se bucurau de mare apreciere, grecii mai târziu erau dominați de egoismul lor și de perversiunile lor sexuale. Astfel prostituția a devenit practică obișnuită pentru toate clasele societății grecești.
c. Civilizația Romana
               Când civilizația Romana era la apogeul gloriei sale, bărbatul avea dreptul chiar să ia și viața soției lui. Prostituția și nudismul erau obișnuite printre romani.
d. Cultura egipteană:
               Egiptenii considerau femeile simbolul răului și semnul diavolului.
e. Arabia preislamica:
               Înainte ca Islamul să se întindă în Arabia, arabii subapreciau femeile și foarte des îngropau de vii pruncii feminini, imediat după nașterea lor.

2.Islamul a ridicat femeile, le-a dat egalitate și așteaptă de la ele să-și păstreze poziția lor.
              

Islamul a ridicat poziția femeilor și le-a oferit drepturi de valoare cu 1400 de ani în urmă. Islamul așteaptă de la femei ca să își păstreze locurile.
Hijabul pentru bărbați
               De obicei oamenii discută despre hijab considerând că este o problemă a femeilor. Însă în Sfântul Coran Allah se referă întâi la hijab pentru bărbați și apoi pentru femei. Coranul spune În Sura An-Nur:
<< Spune dreptcredincioșilor să-și plece privirile lor și să-și păzească pudoarea lor! Aceasta este mai curat pentru ei. Allah, doară, este Bineștiutor [Khabir] a ceea ce fac ei.>> [ Coran, sura 24: 30]
               Dacă un bărbat privind o femeie se gândește in mod nerușinat și obraznic ,atunci este dator să coboare privirea.
Voalul pentru femei
               Versetele de mai jos din Sura An-Nur spun :
<< Și spune dreptcredincioaselor să-și plece privirile lor și să-și păzească pudoarea lor, să nu-și arate gătelile lor, afară de ceea ce este pe dinafară, și să-și coboare vălurile peste piepturile lor! Și să nu-și arate frumusețea lor decât înaintea soților, sau a părinților lor, sau a părinților soților lor, sau a fiilor lor...>> [Coran, sura 24: 31]

3. Șase criterii ale hijabului
               
Conform Coranului și sunnei, există șase criterii de bază pentru a analiza chestiunea hijabului:
                Suprafața:
Primul criteriu se referă la suprafața corpului care trebuie acoperită. Aici există o diferență între bărbați și femei. La bărbat este obligatoriu să-și acopere corpul cel puțin de la buric până la genunchi. La femei suprafața pe care trebuie să o acopere în mod obligatoriu este tot corpul, în afară de față și mâinile până la încheietură. Dacă doresc, pot să-și acopere chiar și aceste părți ale corpului. Unii predicatori islamici insistă că fața și mâinile trebuie acoperite în mod obligatoriu de hijab.
                Toate celelalte cinci criterii sunt aceleași și pentru bărbați și pentru femei.
2. Hainele trebuie să fie lejere și să nu dezvăluie forma corpului.
3.Hainele nu trebuie să fie transparente, astfel încât să vadă cineva prin acestea.
4.Hainele nu trebuie să fie așa de strălucitoare încât să atragă sexul opus.
5.Hainele nu trebuie să semene cu acelea ale sexului opus.
6.Hainele nu trebuie să semene cu acelea ale necredincioșilor, adică nu trebuie să poarte haine cu însemne sau simboluri ale religiilor necredincioșilor.

4. Hijabul cuprinde printre altele decența și comportamentul
               
Hijabul pe lângă cele șase criterii de îmbrăcăminte la care ne-am referit, scoate în evidență de asemeni și decența, comportamentul, atitudinea și intențiile unei persoane. O persoană care pur și simplu respectă criteriile de îmbrăcăminte ale hijabului, păstrează obiceiul hijabului.Hijabul ca îmbrăcăminte trebuie să fie însoțit de hijab al ochilor, hijab al inimii, hijab al gândurilor cât și hijab al intenției. Cuprinde de asemeni felul cum cineva merge, felul în care vorbește, se comportă, etc.

5. Folosirea hijabului previne hărțuirea
               
Motivul pentru care hijabul este impus femeilor este redat de Coran prin următoarele versete din sura Al –Ahzab:
 << O, Profetule! Spune soațelor tale și copilelor tale și femeilor Dreptcredincioșilor să se învelească în jilbaburile lor, căci astfel vor fi mai bine distinse să fie cunoscute și să nu li se pricinuiască necazuri! Allah este Iertător, Îndurător [Ghafur, Rahim].>> [Coran, sura 33:59 ]
               Coranul spune că hijabul este impus femeilor astfel încât să fie recunoscută decența lor și să fie protejate de abuzuri.

6. Exemplul surorilor gemene
               
Să presupunem că două surori, care sunt gemene și care sunt la fel de frumoase, se plimbă pe stradă. Una dintre acestea poartă vălul islamic  hijab, adică are tot corpul ei acoperit, în afară de față și mâini până la încheieturi. Cealaltă poartă haine vestice, o fustă mini sau șort. Chiar la colț stă un huligan sau aventurier așteptându-și victima să o hărțuiască, adică vreo fată. Pe care o va deranja? Pe cea cu hijab-ul islamic sau pe cea cu șort sau mini? Bineînțeles că o va deranja pe fata care poartă fustă sau mini. Acest fel de îmbrăcăminte provoacă indirect sexul opus în a le deraja și hărțui. Așadar Coranul, pe bună dreptate, spune că hijabul protejează femeile de hărțuire.

7. Pedeapsa cu moartea pentru violatori
              
Conform legislației islamice Sharia, un bărbat care a fost acuzat de violul unei femei este condamnat la pedeapsa cu moartea. Mulți sunt surprinși de această pedeapsă dură. Unii spun că islamul este o religie barbară și nemiloasă! Am pus o întrebare simplă la sute de bărbați nemusulmani.Să presupunem că Doamne-ferește cineva violează pe femeia voastră, pe mama voastră sau pe sora voastră. Dumnevoastră sunteți judecătorul și violatorul este în fața dumneavoastră. Cum l-ați pedepsi? Toți au declarat că l-ar fi condamnat la moarte. Unii au ajuns chiar până la a spune că l-ar fi torturat până la moarte. Câți au fost întrebați dacă cineva le-ar fi violat soția sau pe mama lor, ce ar fi făcut,au răspuns că ar fi vrut să-l omoare. Dar dacă aceeași crimă ar fi făcută soției sau fiicei altuia, ei consideră această pedeapsă cu moartea, un act barbar. De ce ar trebui să existe două măsuri și două situații?

8. Societatea vestică, pe nedrept consideră că femeile sunt superioare
             
  Poziția vestică cu privire la libertățile femeilor nu este decât o formă acoperită a expoatării corpului lor, degradarea sufletului lor și privarea lor de valoare. Societatea vestică susține că femeile au o poziție proeminentă. Dimpotrivă, în realitate  le-au degradat atribuindu-le calitatea de amante –concubine și fluturași ai societății care sunt doar unelte în mâinile celor ce caută satisfacție și plăcere sexuală. Și toate acestea ascunse în spatele ecranului colorat al artei și civilizației.

9. Statele Unite prezintă un procent înalt de violuri
               
Statele Unite ale Americii sunt considerate dintre cele mai avansate țări ale lumii. Reprezintă de asemeni și cele mai înalte procente de viol față de oricare alte tări din lume. Conform unui raport al FBI în anul 1990 erau comise zilnic în medie 1756 de violuri doar în SUA. În continuare un alt raport spune că în SUA se înregistrează în medie 1900 focare de viol zilnic. Nu se fac însă referiri la anul în care s-au întâmplat acestea. Se poate să fie 1992 sau 1993. Se poate ca americanii să fi devenit mai îndrăzneți în anii următori.
               Să analizăm acum cazurile în care hijabul islamic este instituit în America. De fiecare dată când un bărbat privește o femeie și în mintea lui se naște un gând nerușinat și obraznic își coboară privirea. De asemeni fiecare femeie poartă hijabul islamic și are tot corpul acoperit în afară de față și mâini până la încheieturi. Luând în considerare toate acestea și faptul că cel ce comite viol este condamnat la moarte, vă întreb așadar gândindu-vă la un astfel de scenariu , procentul de violuri din America va crește, va rămâne la fel sau va scădea?

10.Aplicarea legislației islamice, Sharia va limita procentul de violuri
               
Cu cât mai repede va fi aplicată Sharia islamică cu atât mai repede se vor ivi și rezultatele pozitive. Dacă sharia islamică va fi aplicată oriunde în lume, fie în America, fie în Europa, societatea va functiona mai bine. Hijabul nu degradeză femeia ci o înalță și în paralel îi protejează decența și puritatea ei. 

traducere dupa ~"Răspunsuri la întrebările frecvente ale non-musulmanilor despre Islam" de
       Zakir Nayk

No comments:

Post a Comment