Islam House

Sunday, April 14, 2013

Dieta nonvegetariană



Întrebare:
           Uciderea unui animal constituie o practică nemiloasă. Atunci de ce musulmanii consumă alimente nonvegetale?
             
 Răspuns:
            „Vegetarianismul” este în zilele noastre o mișcare la nivel mondial. Mulţi o identifică chiar și cu drepturile animalelor. Într-adevăr, există mulţi oameni care consideră consumul cărnii și a altor alimente nonvegetale ca fiind o încălcare a drepturilor animalelor.
Islamul impune milă și compasiune faţă de alte fiinţele vii. În același timp, însă, susţine că Allah Al-Barr (Cel Milostiv) a creat Pământul cu o minunată floră și fauna, pentru a fi folositoare omenirii.  Trebuie însă ca omenirea să folosească fiecare din aceste surse ale lumii cu cumpătare, ca fiind „Ni’ma” (Binecuvântarea Divină) și „Amana” (Încredere) în Allah.
             
Să analizăm și alte aspecte ale problemei.
1.      Un musulman poate fi vegetarian total
            Un musulman, chiar dacă este vegetarian, poate fi considerat un foarte bun musulman. Nu există vreo interdicţie pentru un musulman de a fi vegetarian.

2.      Coranul permitemMusulmanilor să nu fie vegetarieni
           Cu toate acestea, Coranul permite unui musulman să nu fie vegetarian. Versetele următoare dovedesc aceasta:
O, voi cei care credeţi! Ţineţi-vă cu statornicie învoielile! Vă este îngăduit vouă [să mâncaţi carne de] vită, în afară de ceea ce vi s-a prescris.” [Coran, 5:1]
Și vitele le-a făcut pentru voi, de la ele aveţi căldură și alte foloase și de la ele și mâncaţi.” [Coran, 16:5]
„Iar în vite aveţi voi o bună pildă, căci vă dăm vouă să beţi din ceea ce ele au în pântece și multe foloase aveţi de la ele și de la ele mâncaţi...” [Coran, 23:21]
                
3.   Carnea este un nutrient bogat în proteine
            Alimentele nonvegetale reprezintă o sursă importantă de proteine. Din punct de vedere biologic, sunt bogate în proteine, întrucât conţin cei 8 aminoacizi importanţi, care nu sunt produși de către organism și care trebuie să fie luaţi din alimentaţie. De asemenea, carnea conţine fier, vitamina B1 și Niacină.

4. Dantura omului dovedește că aceasta este fiinţă omnivoră
            Dacă observaţi dantura animalelor ierbivore, precum vacile, oile și caprele, veţi constata o similaritate importantă între ele. Toate aceste animale au dantura plată, caracteristică animalelor ierbivore. Dacă, iarăși, observaţi dantura animalelor carnivore precum leul, tigrul sau leopardul,  veţi constata că au dinţi ascuţiţi, adică adecvaţi alimentaţiei carnivore. Dacă, în fine, analizaţi dantura umană, veţi constată că au atât dinţi plaţi, cat și ascuţiţi. Prin urmare, oamenii au dantura adecvată atât consumului de vegetale, cât și de carne. Sunt deci fiinţe omnivore.  Poate cineva să întrebe: Dacă Allah Atotputernicul ar fi dorit că oamenii să vie ierbivori, atunci de ce i-a dotat cu dinţi ascuţiţi?” Este logic că a presupus că ne vor trebui atât alimente vegetale cât și nonvegetale.

5. Organismul uman poate să metabolizeze atât alimente vegetale, cât și nonvegetale
            Sistemul digestiv al animalelor ierbivore poate prelucra și asimila doar hrana vegetală.  Pe de altă parte, cel al animalelor carnivore pot prelucra și asimila doar carnea. Însă, sistemul digestiv al oamenilor poate prelucra și asimila atât alimente vegetale cât și nevegetale. Dacă Allah cel Atotputernic ar fi vrut să consumăm doar alimente vegetale, de ce ne-a dat un sistem digestiv capabil să asimileze atât alimentele vegetale cat și cele nevegetale?

6. Scripturile hinduse permit alimentele nonvegetale
            a. Există mulţi hinduși care sunt strict vegetarieni. Ei cred că este împotriva credinţei să consume alimente nonvegetale. Adevărul, însă, este că Scripturile hinduse permit oamenilor să consume alimente din carne, întrucât relatează că intelepţi hinduși și sfinţi mâncau alimente nonvegetale.
b. În Manu Smruti, cartea legii hinduse, în capitolul 5, versetul 30, se spune:
Cel care consumă carnea celor destinate pentru a fi mâncate nu face nimic rău, chiar dacă o face în fiecare zi. Dumnezeu a făcut unele creaturi destinate să fie mâncate, iar altele să le mănânce.”
      c. În următorul verset din Manu Smruti, capitolul 5, versetul 31, se spune:
 Consumul cărnii sacrificiul. Este cunoscut permite de tradiţie că lege a zeilor.”
      d. Mai departe, în Manu Smruti, capitolul 5, versetele 39 și 40, se spune:
„Dumnezeu însuși a creat animale pentru a fi sacrificate, așadar, a ucide prin sacrificiu nu înseamnă ucidere.”
      e. În Mahabharata, Anushashan Parva, în capitolul 88, este povestit dialogul dintre Dharmaraj Yudhishthira și Pitamah Bhishma despre hrana pe care trebuie să o ofere cineva strămoșilor (Pitris) în timpul Shraddha (ceremonia morţilor) pentru pomenirea lor. Articolul spune următoarele:
„Si Yudhishthira spune: «Spune-mi care este ofranda adusă către Pitris (strămoșii morţi) ce devine inepuizabilă? Care (Havi ) de asemeni dacă este oferit durează pentru totdeauna? Ce este aceea ce fiind oferit, devine etern?»”
            Bhishma a spus:
            „Ascultă Yudhishthira  care sunt acele havis pe care cei ce cunosc ritualul Shraddha (ceremonia morţilor )consideră că sunt potrivite și care sunt fructele oferite fiecăruia. Cu susam, orez, Masha și apă, rădăcini și fructe, dacă sunt oferite în timpul Shraddha, strămoșii, o, Rege sunt satisfăcuţi pentru o lună. Dacă li se oferă pește strămoșii sunt mulţumiţi pentru două luni. Cu carne de miel pentru trei luni și cu iepure pentru patru. Cu carne de capră pentru cinci luni, cu carne de porc pentru șase și cu pasăre pentru șapte luni. Cu carne de căprioară care provine de la căprioarele Prishata sunt mulţumiţi pentru opt luni și cu ce care provine de la Ruru pentru nouă luni. Cu carne de Gavaya pentru zece luni iar cu cea de bivol, satisfacţia lur durează unsprezece luni. De asemeni cu carnea de vită ce este oferită în timpul Shraddha se spune că satisfacţia lor durează pentru un an întreg. Payasa amestecată cu unt este la fel de bine primită de către strămoșii morţi ca și carnea de vită. Cu carnea de Vadhrinasa (taur mare )sunt satisfăcuţi pentru doisprezece ani. Oferta către strămoșii morţi a cărnii de rinocer la aniversarea zilelor lunare în care aceștia și-au pierdut viaţa este inepuizabilă. Kalaska, petalele florii Kanchana și carnea roșie de capră oferite sunt inepuizabile. Astfel dacă doriţi ca strămoșii voștri să rămână mulţumiţi, va trebui să le oferiţi carne roșie de capră.”



7. Hinduismul a fost influenţat de alte religii
            Chiar dacă scripturile hinduse permit credincioșilor lor să aibă o dietă nonvegetariană, mulţi hinduși au adoptat dieta vegetariană fiind influienţaţi de alte religii percum Jainismul.

8. Chiar și plantele au viaţă
           Unele religii au adoptat clar vegetarianismul ca dietă pentru că sunt total opuse uciderii fiinţelor vii. Dacă cineva poate să supravieţuiască fără să omoare vreo fiinţă vie, ar fi fost primul care ar fi adoptat acest mod de viaţă. În trecut, oamenii credeau că plantele sunt fără suflet. Astăzi,este o realitate universală faptul că chiar și plantele au viaţă. Așadar raţiunea lor de a nu ucide fiinţe vii, nu se aplică nici chiar dacă adoptă dieta absolut vegetariană.

9. Chiar și plantele pot să simtă durerea
           Mai mult, ei susţin că plantele nu pot să simtă durerea și prin urmare să omori o plantă este considerată o crimă mai mică în comparaţie cu uciderea unui animal. Astăzi știinţa susţine că și plantele pot simţi durerea, dar strigătul plantei nu poate fi auzit de către om. Aceasta se datorează incapacităţii urechii umane să audă sunete care nu sunt în spectrul de frecvenţe ale sunetului auzit de om, adică între 20 de Hz și 20 de mii de Hz. Orice sunet mai jos sau mai sus de acest spectru, nu poate fi auzit de către om. Un câine poate să audă pâna la 40 de mii de Hz. Prin urmare există fluiere pentru câini care au frecvenţa mai mare de 20 de mii de Hz și mai mică de 40 de mii de Hz. Aceste fluierături pot fi auzite numai de către câini, dar nu și de om. Câinele recunoaște fluierul stăpânului său și vine la el. Conform unei anchete realizate în Statele Unite, un fermier a inventat un aparat  care transforma strigătul plantelor astfel încât să fie auzit de către om. A fost deci în stare să recunoască imediat atunci când planta striga după apă. Studii recente arată că plantele pot chiar să simtă fericire sau tristeţe. Pot chiar să și plângă.

10. Să omori o fiinţă vie cu două simţuri mai puţin, nu înseamnă o crimă mai mică
            Cândva un vegetarian își susţinea opţiunea spunând că plantele au doar două sau trei simţuri, în timp ce animalele au cinci simţuri. Așadar să ucizi o plantă ar însemna o crimă mai mică decât să ucizi un animal. Să presupunem că fratele tău se naște surd și are doua simţuri mai puţin în comparaţie cu ceilalţi oameni. Crește și cineva îl omoară. Vei cere de la judecător să-i dea criminalului o pedeapsă mai mică pentru că fratele tău avea două simţuri mai puţin? În realitate vei susţine că au ucis un om nevinovat și că judecătorul va trebui să-i dea criminalului pedeapsa cea mai mare.
Într-adevăr Coranul cel Glorios spune:
O, oameni, mâncaţi din ceea ce se află pe Pământ...”  [Coran, 2:168]

11. Supra-populaţia vitelor
           Dacă toţi oamenii ar fi fost vegetarieni, aceasta ar fi dus la creșterea populaţiei vitelor în lume, deoarece reproducerea și înmulţirea lor se face în ritm foarte rapid. Allah, în Înţelepciunea Sa Divină, cunoaște cum să păstreze echilibrul creaţiei Lui. Indubitabil ne-a permis carnea de vită.

12. Preţul cărnii este normal deoarece nu sunt toţi nonvegetarieni
            Nu contează dacă unii oameni sunt strict vegetarieni. Însă, nu trebuie sa-i condamne pe nonvegetarieni ca lipsiţi de scrupule. Într-adevăr, dacă toţi indienii devin nonvegetarieni, atunci actualii nonvegetarieni vor suferi pentru că va crește preţul cărnii. 

No comments:

Post a Comment