Islam House

Sunday, April 14, 2013

Interdicţia alcoolului
 Întrebare:
            De ce consumul de alcool este interzis în Islam?
              
Răspuns:
             Alcoolul a reprezentat flagelul societăţii umane încă din timpuri imemoriabile. Continuă să coste nenumărate vieţi umane și să provoace mare nenorocire la milioane de oameni în toată lumea. Alcoolul este principala cauză a multor probleme cu care se confruntă societatea. Datele statistice ale creșterii rapide a cazurilor de criminalitate, a creșterii cazurilor de dereglări psihice și a milioane de familii distruse în toată lumea, afișează mărturia tăcută faţă de puterea distructivă a alcoolului.

1.Interdicţia alcoolului în Coranul cel Glorios
            Coranul cel Sfânt interzice consumul alcoolului în următorul verset:
„O, voi cei care credeţi! Vinul, jocul de noroc, pietrele ridicate [idolii] și săgeţile [pentru prezicere] sunt numai murdării din lucrătura lui șeitan. Deci feriţi-vă de ele ca să izbândiţi!” [Coran, 5:90]

2. Interdicţia alcoolului în Biblie
            Biblia interzice consumul de alcool în următoarele versete:
„Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înţelept.” [Biblia, Proverbe 21:1]
 Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare.” [Biblia, Efeseni, 5:18]

3. Alcoolul afectează centrul inhibitoriu  din creier
            Fiinţele umane au un centru inhibitoriu în creierul lor. Aceasta previne persoana de la a face lucruri pe care le consideră greșite. De exemplu, o persoană nu folosește de obicei un limbaj injurios la adresa părinţilor sau a vârsnicilor. Dacă vrea să-și facă nevoile fiziologice, centrul inhibitoriu îl va împiedica să o facă în public. Din acest motiv, va folosi toaleta.
Când cineva consumă alcool, împiedică funcţia inhibitorie a creierului. Exact din această cauză, când cineva se îmbată, foarte des afișează un comportament absolut neobișnuit pentru acesta. De exemplu, omul beat folosește un limbaj obscen și abuziv, fără să conștientizeze greșeala, chiar și când se adresează părinţilor lui. Mulţi, desigur, urinează pe hainele lor. Nu vorbesc și nici nu merg normal. Pot chiar să se comporte indecent.
4. Cazurile de adulter, de viol, de incest și de SIDA se întâlnesc în mare procent la persoanele alcoolice
           Conform Serviciului Naţional de Investigaţii pentru victimile faptelor penale (Ministerul Justiţiei al SUA), numai în anul 1996 au avut loc în medie 2713 de violuri pe zi. Datele statistice afișează faptul că majoritatea violatorilor erau în stare de ebrietate în timpul faptelor lor. Același lucru este valabil și în cazurile de harţuire sexuală.
           Conform statisticilor, 8% dintre americani comit incestul, adică una din 12/13 persoane din America este implicată în incest. Aproape toate cazurile de incest se datorează stării de ebrietate a uneia sau a celor două persoane implicate.
Unul dintre cei mai importanţi factori ai extinderii sau transmiterii SIDA, boala cea mai teribilă, este alcoolul.

5.Fiecare alcoolic a fost la început un băutor social
            Mulţi se declară în favoarea băuturilor alcoolice, autonumindu-se băutori sociali. Ei susţin că sunt puţine cazurile în care există vreun pretext ca să bea și că au autocontrol, astfel încât să nu ajungă niciodată în stare de ebrietate. Investigaţiile dezvăluie că fiecare alcoolic a început ca băutor social. Niciun alcoolic sau băutor nu începe să bea cu intenţia de a deveni alcoolic sau băutor. Niciun băutor social nu poate spune că, consumând alcool ani la rând, poate avea un astfel de autocontrol încât să nu fi fost nici măcar o dată în stare de ebrietate.

6. Dacă cineva ajunge în stare de ebrietate chiar și o singură dată și comite ceva rușinos, aceasta îl va marca pe viaţă
           Să presupunem că un băutor social își pierde autocontrolul doar o singură dată. În stare de ebrietate, comite un viol sau un incest. Chiar dacă regretă mai târziu fapta lui, dacă e vorba de un om normal, își va purta vina de-a lungul întregii vieţi. Atunci, făptașul, dar și victima au fost răniţi iremediabil și într-un mod ireversibil.

7. Alcoolul este interzis în prin cuvintele Profetului Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!)
            Profetul Islamului, Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), a declarat:
a.      În Sunan Ibn Majah ,vol 3, Cartea băuturilor alcoolice, cap. 30, hadith nr.3371:
 „Nu bea alcool, acesta este izvorul tuturor relelor.”
b.      În Sunan Ibn Majah, vol 3, Cartea băuturilor alcoolice, cap. 30, hadith nr. 3392:
„Orice aduce beţie în cantitate mare este interzis chiar și în cantitate mică.”
 Astfel, nu există nicio motivaţie, nici chiar pentru o înghiţitură.
c. Nu doar cei care beau alcool sunt blestemaţi, ci și cei care se ocupă cu acesta, direct sau indirect, sunt blestemaţi de către Allah Preaînaltul. Conform Sunan Ibn Majah, vol 3, Cartea băuturilor alcoolice, cap. 30, hadith nr. 3380, găsim că Anas (Allah fie mulţumit de el!) că Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:
„Blestemul lui Allah cade pe zece feluri de oameni care se ocupă cu alcoolul: pe cei care-l fac, pe cei pentru care a fost făcut, pe cei ce-l transportă, pe cei cărora le-a fost transportat, pe cei care-l vând, pe cei care-l cumpără, pe cei care-l servesc și pe cei cărora li se servește.”

8. Boli legate de alcoolism
            Există multe motive știinţifice pentru interzicerea consumului de băuturi alcoolice. Cel mai mare procent de morţi din lume se datorează alcoolului. Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de alcool. Nu-i necesar să intru în detalii pentru toate aspectele negative ale alcoolului, pentru că majoritatea acestora sunt arhi-cunoscute. În continuare, este întocmită o listă cu câteva dintre bolile legate de alcool:
1. Ciroza hepatică este cea mai cunoscută boală legată de alcool.
2. Altele sunt cancerul de esofag, cancerul cerebral și de gât, cancerul de ficat, cancerul intestinal, etc.
3. Esofagita, gastrita, pancreatita și hepatita sunt legate de consumul de alcool.
4. Cardiomiopatia, hipertensiunea, arteroscleroza coronară, angina pectorală și atacurile cardiace, sunt legate de consumul mare de alcool.
5. Atacurile cerebrale, apoplexia, spasmele și feluri diferite de pareză sunt legate de consumul de alcool.
6. Neuropatia periferială, atrofia scoarţei cerebrale, atrofierea cerebrală, sunt sindromuri cunoscute provocate de consumul de alcool.
7. Sindromul Wernicke-Korsakoff, care este însoţit de amnezia evenimentelor recente, fabulaţiile și păstrarea în memorie a evenimentelor vechi cu feluri diferite de paralizie se datorează în special insuficienţei theaminei datorată consumului excesiv de alcool.
8. Beriberi și alte insuficienţe sunt des întâlnite la alcoolici. Chiar și pelagra apare la alcoolici.
9. Delirium tremens este o complicaţie gravă care se poate ivi în timpul infecţiei periodice a alcoolicilor sau în stările post-operatorii. Fenomenul apare de asemeni și în timpul abstinenţei indicând dependenţa de alcool. Este destul de grav și poate produce moartea chiar dacă este tratat în centre bine-dotate.
10. Nenumărate tulburări ale sistemului endocrin sunt legate de alcolism și variază de la hipotiroidism la hipertiroidism și apariţia sindromului Cushing.
11. Efectele negative hematologice sunt serioase și variază. Insuficienţa acidului folic este manifestarea cea mai des întâlnită în excesul de alcool și are ca rezultat anemia macro-celulară. Sindromul Zeive se compune din treimea anemia hemolitică, icterul și hiperlipidemia care sunt rezultatul excesului de alcool.
12. Trombocitopenia și alte neregularităţi ale trombocitelor nu sunt rare la alcoolici.
13. Administrarea tabletei de metronidazol nu este recomandată în combinaţie cu alcoolul
14. Infecţia recidivantă este des întâlnită la alcoolicii cronici. Rezistenţa la boli și apărarea sistemului imunitar sunt puse în pericol de consumul de alcool.
15. Infecţiile toracice sunt deseori întâlnite la alcoolici. Pneumonia, abcesul pulmonar, emfizemul pulmonar și tuberculoza apar, de asemeni, des la alcoolici.

16. În timpul intoxicaţiei acute cu alcool, persoana beată vomită și reflexele tusei care funcţioneză pentru protecţie sunt paralizate.Vărsătura poate astfel cu ușurinţă să intre în plămâni, provocând pneumonie sau abces pulmonar. În unele cazuri, poate provoca chiar asfixia și moartea.
17. Efectele negative ale consumului de alcool la femei necesită o atenţie dosebită. Femeile sunt mai vulnerabile în faţa cirozei hepatice legată de alcool faţă de bărbaţi. În timpul sarcinii, consumul de alcool implică pericole grave pentru embrion. Sindromul acolismului embrionar preocupă tot mai mult ramura medicinii.
18. Boli ale pielii sunt legate, de asemeni, de administrea de alcool.
19. Eczema, alopecia, ditrofia unghiilor, paronihia (infecţia din jurul unghiilor), stomatita unghiulară (infecţia colţurilor gurii) sunt boli comune printre alcoolici.

9. Alcoolismul este o «boală»
Medicii deja se orientează în mod liber către alcoolici și consideră alcoolismul boală și nu o dependenţă. Fundaţia de Cercetări Islamice  a publicat o broșură în care spune:
Dacă alcoolul este o boală, este singura boală care :
- se vinde la sticlă;
- i se face publicitate în ziare, în reviste, la radio și televiziune;
- are autorizaţie de comercializare și distribuire;
- aduce câștiguri guvernului
- este responsabilă de morţi tragice pe drumurile naţionale
- distruge viaţa familială și crește criminalitatea
- nu are provenienţă microbiană sau virală

Alcoolismul nu este o boală – este creaţia lui Satan, audhu billehi minnu
     Allah, în nemărginita Lui Înţelepciune, ne avertizează de această amăgire a lui Satan, audhu billehi minnu. Islamul numește aceasta «Diin-ul-Fitrah» sau starea naturală a omului.Toate recomandările lui se îndreaptă către păstrarea stării naturale a omului. Consumul de alcool înseamnă îndepărtarea de la starea naturală atât a individului, cât și a societăţii. Degradează omul la un nivel mai jos decât cel al fiarelor, faţă de care susţine că este superior. Din acest motiv, consumul de alcool este interzis de Islam.

No comments:

Post a Comment