Islam House

Thursday, January 31, 2013

Eid al Adha


Este a 10-a zi a Lunii Dhul Hijjah. Aceasta este cea mai mareata si cea mai buna, dintre cele doua sarbatori, caci ea vine dupa implinirea Hajj-ului, iar Musulmanii care au implinit Hajj-ul sunt iertati.

Mai degraba Hajj-ul este implinit in Ziua de Arafaah (a 9-a Zi Dhul Hijjah), zi care este pilonul major al Hajj-ului, caci Profetul *salat* spunea: "Hajj este 'Arafah." Relatat de al-Tirmidhi (889) si clasificat ca sahih de al-Albaani in Irwa’ al-Ghaleel (1064).

Ziua de Arafah este Ziua eliberarii de Foc, ziua in care Allah fereste de Focul Iadului pe cei care au stat in 'Arafah si pe Musulmanii care nu au stat in 'Arafah. Prin urmare, ziua care urmeaza este o Sarbatoare pentru toti Musulmanii din toata lumea, cei care au implinit Hajj-ul si pentru cei nu l-au implinit.

Este prescris, pentru ei toti, sa se apropie de Allah prin semnificatia ritualului de sacrificare.

Virtutile acestei zi se pot rezuma astfel:

1 - Este cea mai buna zi in fata lui Allah.

Ibn al-Qayyim (fie ca Allah sa aiba mila de el) spunea in Zaad al-Ma’aad (1/54): Cea mai buna zi in fata lui Allah este Ziua Sacrificiului, care este cea mai mareata Zi a Hajj-ului, asa cum este specificat in Sunan Abi Dawood (1765), unde este relatat ca Profetul *salat* a spus: "Cea mai mareata zi in fata lui Allah este Ziua Sacrificiului." Clasificat ca sahih de al-Albani in Sahih Abi Dawood.

2- Este cea mai mareata zi a Hajj-ului.

Se relateaza ca Ibn ‘Umar (fie Allah multumit de el) spunea: Profetul *salat* a stat intre Jamaraat, in Ziua Sacrificiului, in timpul Hajj-ului sau, si a spus: "Aceasta este cea mai mareata zi a Hajj-ului." Relatat de al-Bukhaari, 1742.
Aceasta pentru ca cele mai marete actiuni ale Hajj-ului au loc in aceasta zi, cand pelerinii fac urmatoarele:

(i) Aruncarea de pietre la Jamrat al-‘Aqabah

(ii) Oferirea sacrificiului

(iii) Raderea capului sau tunsul parului

(iv) Tawaaf (inconjurarea Ka’bei)

(v) Saa’i (mersul intre al-Safa si al-Marwah)


3- Este Ziua de Sarbatoare a Musulmanilor

Profetul ,pacea asupra lui spunea: "Ziua de Arafah, ziua Sacrificiului si cele trei zile de Tashreeq sunt sarbatorile noastre, ale Musulmanilor, si ele sunt zile de mancat si baut." Relatat de al-Tirmidhi, 773; clasificat ca sahih de al-Albaani in Saheeh al-Tirmidhi.

Si Allah stie cel mai bine.

No comments:

Post a Comment