Islam House

Thursday, January 31, 2013

Timpul in viata musulmanului


Assalam aleykom wa rahmatullah wa barakatuh,

In viata unui musulman , timpul joaca un rol extrem de important .Viata musulmanului se sprijina pe timp si una dintre dovezile care poate fi mentionata aici , este rugaciunea .Coranul spune :
“Daca ati implinit rugaciunea [as-salat] , pomeniti numele Lui Allah , stand in picioare , asezati sau intinsi pe o parte !Dar cand sunteti in pace , atunci impliniti rugaciunea [as-salat] [in intregime ], caci rugaciunea [as-salat] este oranduita pentru drept-credinciosi  la timpuri hotarate . (4:103 ).

Deci este porunca de la Allah subhanu wa ta`ala , ca rugaciunea sa fie facuta la ore potrivite si in mod regulat .Asta denota ca timplul are un rol important .La fel intarzierea , nu poate avea motivatie decat in doua situatii :
-daca ne-a luat somnul
-daca am uitat in totalitate.
Daca asa ceva se intampla , si ne amintim dupa aceea ,trebuie imediat sa alergam sa ne facem rugaciunea .
Pentru acele personae , pentru care, din nefericire aceasta se intampla de destul de multe ori , pentru acele persone care pierd rugaciunea intentionat ,pana in punctual in care deja a intrat a doua sau a treia rugaciune , atunci nu poate acea rugaciune (pierduta ) sa fie inlocuita cu o alta.
Deci trebuie sa avem mare grija cand ne facem rugaciunea , care trebuie facuta la timpul ei ,atunci cand auzim chemarea la rugaciune sau ceasul ne indica faptul ca este timpul..aceasta trebuie facuta.

Aceasta arata din nou ca timpul este extreme de important .
Allah subhanu wa ta3ala ,se jura pe timp .Si daca Allah suhhanu wa ta`ala se jura pe ceva , inseamna ca acel ceva este extrem de important si trebuie sa atraga atentia cititorului .
Acest lucru poate fi vazut in sura 89 ,93 si 103 si in altele..In cele 3 mentionate , apare recunoasterea timpului cum ar fi al-asr , al duhr ,al fajr , aratandu-ne ca timpul este minunat si trebuie sa avem grija cum il folosim .

Profetul , pacea si binecuvantarea Lui Allah asupra lui ,spunea ,intr-un hadith sahih :
Mesagerul Lui Allah a fost auzit cand el spunea “sunt doua binecuvantari pe care unii oameni le pierd .Acestea sunt sanattea si timpul liber pentru a face fapte bune “( Bukhari)

Sunt doua binecuvantari ale Lui Allah ,pe care Allah wa ta`ala I le-a dat omului, si acesta  le lasa asa ,si ele pleaca ,nu profita de ele .Omul nu le foloseste .Si aceste doua binecuvantari sunt :sanatatea si timpul .Trebuie sa ne socotim binecuvantati daca avem sanatate si timp .Si trebuie sa utilizam corect timpul de la o secunda pana chiar la ani ..

Exista un hadih care mentioneaza cateva lucruri de care ar trebui sa avem grija  :
-viata , inainta sa vina moartea
Sa ne traim viata in fapte bune ,asa cum ne arata Coranul si sunna Profetului (saws) .
-sanatatea , inainte sa vina boala .
-timp liber ,inainte sa devina extreme de incarcat
Cand avem timp liber , sa-l dedicam Lui Allah subhanu wa ta`ala .Sa invatam cat de mult putem iar nu sa pierdem timpul nostru liber pe lucruri care ne distrug gandirea , in loc sa o cladeasca .
-tineretea inainte de a imbatrani .
-bogatia inaite de saracie , caci azi avem , maine nu avem.Si cand avem , sa ne amintim ca parte are si saracul .Si chiar in momentele in care nu avem , din cea mai mica bucatica sa ne gandim si la cel de langa noi .
Importanta timpului si greselile musulmanilor azi :vedem din nefericire azi musulmanii pierzandu-si timpul cu diferite lucruri care nu au nici o legatura cu salvarea omului .


Allah nu a trimis omul pe acest pamant sa se joace si sa traiasca in distractie ,ci sa-l adore pe Creatorul lui .Adorarea , nu se reduce la actele de adorare ,ci la tot ce este permis in ochii Lui Allah subhanu wa ta`ala .De ce sa preferam castile in urechi , in loc sa ascultam Coran ?De ce sa citim ziare Can-Can , decat sa citum Coran ?De ce sa privim orice la tv , cele mai multe neinteresante , in loc sa deschidem o carte buna , care ne poate stimula gandirea si ajuta la cultura noastra generala ?

Importanta timpului o regasim si in alt hadith , unde Profetul ,pacea si binecuvantarea Lui Allah asupra lui ,spunea ca daca vedem ziua din urma ca vine , si avem norocul sa tinem in mana un copacel  ,atunci sa nu facem nimic altceva , sa nu ne fie teama ,sa nu ramanem surprinsi mai inainte de a-l planta .Ei bine , acest copac trebuie sa fie plantat , chiar daca vedem ceasul din urma sosind .
Asa ca , chiar si in ultima clipa ,daca ceva putem face , nu trebuie sa renuntam gandindu-ne ca oricum se termina .Un astfel de gand nu trebuie sa existe in mintea unui musulman .Profetul ,pacea si binecuvantarea Lui Allah asupra lui ,ne-a spus ca chiar si la sfarsit sa facem bine ,caci Allah Preputernicul ne va intreba in ziua de apoi:

Profetul Mohamed (SAW) a spus: "fiul lui Adam nu va trece de la Allah pana cand nu este intrebat despre cinci lucruri: cum a trait viata, si cum el a folosit tineretea sa, prin ce mijloace el a castigat averea lui, cum el a cheltuit averea,  si ce-a facut cu cunostintele sale. "{Tirmithi}
Deci nu va ramane clipa despre care Allah subhanu wa ta`ala nu va intreba .In Coran Allah spune :
“Oare credeti ca v-am creat pe voi fara rost  si nu va veti intoarce la Noi ?”(23:115)
Iata o intrebare adresata intregii omeniri, caci Allah nu ne-a creat in joaca sau pentru joaca , ci scopul este precis ,asa ca nu putem lasa timpul nostrum sa se scurga fara rost .

Avem un bun exemplu in primii musulmani care-si petreceau timpul in mod exceptional .De ex. Abu Huraira radi allahu anthu ,despartea noaptea in 3 parti o  treime pentru somn ,o treime pentru rugaciune si o alta pentru studiu si exemplele pot continua .Thabari scria 40 de pagini cunoastere islamica pe zi.SubhanAllah , acestea sunt exeple demne de urmat pentru fiecare dintre noi .
De ce-ar contine vocabularul unui musulman , cuvinte ca :ma plictisesc ..sau ..imi omor timpul  ,cand cunoasterea islamica este atat de vasta ca ai avea nevoie de 3 vieti sau mai mult pentru a o parcurge ?
Ce ti-a facut timpul sa-l omori ?Mai placut e sa citesti o carte pe saptamana sau luna..sau la trei luni ca sa nu existe plictiseala si timpul sa-l folosesti in favoarea ta .

Evident trebuie sa existe un echilibru in toate , iar nu exagerare . Cunoasterea islamica nu inseamna ruperea de indatoririle noastre lumesti ,mai ales ca islamul este mod de viata .
Cea mai buna invatatura vis-a –vis de timp este ca musulmanul ,trebuie sa dedice pentru fiecare lucru din viatat lui timpul care i se cuvine fiecaruia , din timpul sau .

No comments:

Post a Comment